Touchscreens

In de aansturing van allerlei apparatuur word een moderne glastoepassing steeds meer toegepast. Werd er vroeger veel gebruik gemaakt van druktoetsen achter folie of werden er simpele schakelaars gebruikt, tegenwoordig is een touchscreen bediening niet meer weg te denken.

Waar een oud en rigide systeem na bepaalde tijd slijtage begon te vertonen in o.a. de folie, gaat een modern systeem achter glas veel langer mee. Ook zijn met de huidige technieken allerlei gebruikers schermen te wisselen of per gebruikers (groep) toe te wijzen.

Verder is het ook mogelijk halfronde uitsparingen (dimples) of zogenaamde sliders in het glas aan te brengen voor het eenvoudig kunnen traceren van de sensoren. Maar de mogelijkheden gaan steeds verder en is er een “haptic feedback” mogelijk voor een optimale communicatie. Ook een “anti finger-print” en anti bacteriële coatings zijn mogelijk.

Bij deze uitvoeringen kan verder de printplaat ook achterwege blijven omdat die in het glas kan worden geïntegreerd. Dit heeft een zeer solide en snelle werking tot resultaat en de inbouwdikte word hierbij sterk gereduceerd. Hierbij is er bij de fabriek ook de mogelijkheid om de klantwensen volledig in huis om te zetten naar een werkbare uitvoering met alle testfaciliteiten.

Hierbij is het verder wel zaak om de juiste glassoort te kiezen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een AG (Anti-Glare) of AR (Anti-Reflecterende) uitvoering maar ook een ijzerarme uitvoering kan hierbij in bepaalde zaken wenselijk zijn. Ook is bonding mogelijk van een glasplaat met een kant en klare touch module. Hiervoor is een volledig ingerichte clean room aanwezig. Maar er zijn natuurlijk nog legio andere keuze mogelijkheden zoals een specifieke slijpbewerking.